Chakra's

Gepubliceerd op 19 juli 2023 om 15:40

Wat zijn chakra's?

In deze blog ga ik je meenemen in de wereld van de chakra's. Ik hoor je denken...huhh, chakra's. Ja, chakra's!

In de meeste oren klinkt het woord chakra als iets wat een beetje vaag en zweverig is, want wat we niet direct kunnen zien, is moeilijk te begrijpen. Gelukkig staan we steeds meer open voor andere denkwijzen en inzichten en met deze blog ga ik je hierover meer uitleg geven.

 

Energiecentra in ons lichaam

Chakra's zijn energiecentra in het menselijk lichaam die hun oorsprong hebben in de oude spirituele tradities van India, met name het hindoeïsme en boeddhisme. Het woord chakra komt uit het Sanskriet en is letterlijk te vertalen met wiel of schijf.

Een chakra kun je je voorstellen als een draaikolk die energie door je lichaam laat stromen, een ‘draaiend wiel van energie’, een verzamelplaats waar energie die door ons lichaam loopt samenvloeit. Je kunt het dus zien als een spoel of draaikolk. Chakra’s zijn daarom soort draaiende cirkels of wielen van energie. In ons lichaam zijn in feite honderden van deze energiecentra aanwezig, maar we richten ons nu op de zeven hoofdchakra´s. 

De 7 hoofdchakra's

Je kunt de zeven chakra’s op veel verschillende manieren beschrijven.

Elk van de zeven ‘draaikolken van energie’ heeft zijn verschillende eigenschappen die bij een bepaald gebied in het lichaam horen. De chakra’s staan in verbinding met elkaar en met verschillende zenuwen, organen, hormoonklieren en weefsels in je lichaam. Om ons leven in balans te houden en niet ziek, depressief, angstig, verdrietig etc. te raken, moeten we er voor zorgen dat de chakra’s niet geblokkeerd raken en dat de energie goed door het lichaam kan stromen. Wanneer een chakra open is en energie op een gezonde manier kan stromen, kan het alle organen, zenuwen en hormonen op een juiste manier aansturen. Is een chakra geblokkeerd, dan zijn we op een bepaald vlak in ons leven uit balans.

 

Chakra´s zijn energiecentra. Dit zijn de zeven hoofdchakra´s.

 

De zeven hoofdchakra's:

 

Het 1ste Chakra wordt het Basis- Wortel,- of Stuitchakra genoemd. In het Sanskriet noemt men het Muladhara.

Het 1ste chakra bevindt zich in het gebied tussen de anus en de blaasuitgang en straalt naar beneden uit. Dit chakra staat voor aarden, basisveiligheid, er durven te zijn.

Wanneer dit chakra uit balans is kun je je onzeker voelen, onveilig, rusteloos en angstig.

 

Het 2de Chakra wordt het Sacraal-, of Harachakra genoemd. In het Sanskriet noemt men het Swadhistana.

Het 2de chakra bevindt zich in het bekkengebied ter hoogte van de geslachtsorganen, een handbreedte onder de navel. Dit chakra staat voor je gevoel, vrouwelijkheid, innerlijk kind en seksualiteit.

Wanneer je 2de chakra uit balans is kun je je emotioneel overweldigd voelen, jezelf geen plezier gunnen, klachten ervaren in je onderrug en onderbuik en een verstoort libido ervaren. 

 

Het 3de Chakra wordt het Zonnevlechtchakra (Plexus Solaris) of Navelchakra genoemd.

In het Sanskriet noemt men het Manipura.

Het 3de chakra bevindt zich ongeveer 2 vingerbreedtes boven de navel. Dit chakra staat voor wilskracht en krachtcentrum.

Wanneer het 3de chakra uit balans is kun je je onzeker voelen, heb je weinig zelfvertrouwen, geen discipline, kun je please-gedrag vertonen en spijsverteringsproblemen ervaren.

 

Het 4de Chakra wordt het Hartchakra genoemd. In het Sanskriet noemt men het Anahata.

Dit chakra bevindt zich bij de hartstreek en staat voor de liefde, vriendelijkheid naar jezelf en anderen, geborgenheid, vertrouwen, hoop en het vinden van balans. ‘Ik bemin en word bemind’ staat centraal.

Wanneer het 4de chakra uit balans is heb je moeite om onvoorwaardelijk lief te hebben, ben je oordelend, kritisch, jaloers, heb je moeite met jezelf openstellen en kun je allerlei hart-, long- en huidklachten ervaren. 

 

Het 5de Chakra wordt het Keelchakra genoemd. In het Sanskriet noemt men het Vishudda.

Het vijfde chakra bevindt zich in het gebied van de nekwervels en het strottenhoofd en zit dichtbij de schildklier, waardoor de stofwisseling een grote rol speelt bij dit chakra.

Dit chakra staat voor communicatie, uiten, concentratie en creativiteit.

Wanneer het 5de chakra uit balans is durf je niet voor jezelf op te komen, is je expressie onderdrukt, kun je last hebben van allerlei spijsverteringsproblemen en ook schildklier klachten ervaren. 

 

Het 6de Chakra wordt het Voorhoofdchakra of 3de Oogchakra genoemd omdat het desbetreffende chakra zich net iets boven en tussen de wenkbrauwen bevindt. In het Sanskriet wordt het Ajna genoemd. Het geweten speelt een grote rol in het bewustzijn en de keuzes die je in het leven maakt.

Dit chakra staat voor intuïtie, inzichten en zintuigen.

Wanneer je 6de chakra uit balans is zit je veel in je hoofd waar je alleen maar informatie haalt uit de beperkte reserves van rationeel en analyserend denken. Hierbij worden de emotionele of spirituele aspecten van het leven niet betrokken. Er is hier dan ook sprake van een vernauwd bewustzijn. 

 

Het 7de Chakra wordt het Kruinchakra genoemd en bevindt zich in het gebied van de kruin. In het Sanskriet wordt dit chakra Sahasrara genoemd. Dit staat symbool voor een lotusbloem met duizenden blaadjes.

Dit chakra staat voor hoogste verbinding met het universum.

Wanneer je 7de chakra uit balans is heb je het geloof verloren dat je deel uitmaakt van een groter geheel. Je staat niet in contact met het grotere geheel en kunt niet of moeilijk luisteren naar je innerlijke stem.

 

De fundamentele rechten

Elk chakra weerspiegelt een fundamenteel recht. Elk van deze zeven rechten zouden we vanaf onze geboorte stuk voor stuk hebben moeten kunnen ontwikkelen. Helaas worden deze rechten tijdens ons leven door omstandigheden geschonden. Wanneer we deze schendingen leren te aanvaarden, kan een chakra gaan overcompenseren (excessief worden. Excessief wil zeggen dat het chakra de innerlijke energie niet kan uiten. Hierdoor wordt het levensgebied dat met het betreffende chakra samenhangt een voortdurend overheersende kracht in het geheel) of zich juist sluiten (deficiënt worden. Deficiënt wil zeggen dat het chakra niet op kan nemen. Het programma zit vast en houdt binnenkomende energie tegen. Dus energie van buiten kan niet binnen gelaten worden). Het verlies van een recht blokkeert het desbetreffende chakra en het weer opeisen van het recht is een noodzakelijk onderdeel van het helen van het chakra.

 

Het 1ste chakra vertegenwoordigt het recht om er te zijn en te hebben.

Het 2de chakra vertegenwoordigt het recht om te voelen.

Het 3de chakra vertegenwoordigt het recht om te handelen.

Het 4de chakra vertegenwoordigt het recht om te beminnen en bemind te worden.

Het 5de chakra vertegenwoordigt het recht om de waarheid te spreken en te horen.

Het 6de chakra vertegenwoordigt het recht om te zien.

Het 7de chakra vertegenwoordigt het recht om te weten.

 

De vervormingen van de chakra's

Chakra’s hebben vervormingen. Deze vervormingen ondermijnen ons gevoel van eigenwaarde. Je kunt deze vervormingen zien als een soort gaten in je bewustzijn, een afwezigheid van het contact met je kernkwaliteiten.
Een vervorming of tegenkracht resulteert meestal in het versterken van dat wat ze bestrijdt. De aanwezigheid van deze vervorming zorgt er in eerste instantie voor dat het chakra zijn werk niet naar behoren kan doen. De uitdaging is om vervolgens meer bewustzijn naar dit chakra te brengen. Zo helen we onszelf: we erkennen en onderzoeken de vervorming en zo verwerven we een dieper inzicht in onszelf.


Vervorming van het 1ste chakra is angst.

Vervorming van het 2de chakra is schuldgevoel.

Vervorming van het 3de chakra is schaamte.

Vervorming van het 4de chakra is verdriet.

Vervorming van het 5de chakra is leugens.

Vervorming van het 6de chakra is illusie.

Vervorming van het 7de chakra is hechting.

 

Herken je bij jezelf, na het lezen van deze blog, dat er bij jou één of meerder chakra's uit balans kunnen zijn en wil je hier samen aan werken? Een reiki behandeling, holistische behandeling of massage kunnen je helpen om je chakra's weer in balans te brengen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.